Αυτό είναι το γουρουνόψαρο, ψάρι με πολύ χοντρό δέρμα και, πολύ μικρό στόμα. Η εναλλακτική ονομασία του γουρουνόψαρου στην Ελλάδα είναι βαλλιστής, ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι Balistes capriscus.
Τρώγεται το Γουρουνόψαρο?
Άτυχος είναι αυτός που ψαρεύει με καλάμι η καθετή και πέσει σε κοπάδι με γουρουνόψαρα, το μικρό του στόμα κυριολεκτικά εξαφανίζει το δόλωμα και δεν προλαβαίνεις να δολώνεις και δόλωμα να μην σου μένει, να αναρωτιέσαι που τσιμπάει και ψάρι να μη βγάζει.
Γουρουνόψαρο Γεύση
Η γεύση του Γουρουνόψαρου θυμίζει τον σκάρο και είναι αληθινά νόστιμη. Το κρέας του έχει απαλή λευκή σάρκα με γλυκιά επίγευση σαν τη σάρκα του καβουριού ή τη σάρκα του ροφού. Μπορεί να δώσει μια φανταστική γεύση στις ψαρόσουπες ή ακόμα καλύτερα να γίνει στα κάρβουνα για να απολαύσετε ατόφια τη νοστιμιά του.
Ταξινομία
Το γουρουνόψαρο ταξινομείται στην τάξη των tetraordontiformes, ανήκει στην oικογένεια Balistidae. Το γένος (Balistes) και το είδος (capriscus) στα οποία ανήκει δίνουν το όνομα της επιστημονικής του ονομασίας.
Βιολογικά χαρακτηριστικά
Το γουρουνόψαρο κυμαίνεται στα 40 εκ. μήκος ενώ μπορεί να φτάσει και τα 60. Διαθέτει δυο ραχιαία πτερύγια και η ράχη του έχει τρία αγκάθια με σημαντικότερο το πρώτο, το οποίο χρησιμοποιεί για να αποφύγει τους εχθρούς του. Και τα τρία αγκάθια όμως έχει τη δυνατότητα να τα ανασηκώνει και να τα χρησιμοποιεί ως “άγκυρα”. Τα δυο πρώτα αγκάθια στη ράχη του είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Όταν το γουρουνόψαρο απειλείται γατζώνεται με τα αγκάθια του στη τρύπα στην οποία βρίσκει καταφύγιο και το δεύτερο αγκάθι του λειτουργεί αφοπλιστικά για το πρώτο όταν αποσυμπιέζεται.
Το χρώμα του είναι ανοιχτό γκρί προς λαδί και έχει σημάδια και γραμμές άσπρου χρώματος στο κάτω μέρος του σώματος του, ενώ χαρακτηρίζεται απ’την ιδιότητα της προσαρμογής των χρωμάτων του στα χρώματα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Το πάνω μέρος του σώματος του χαρακτηρίζεται από σκουρόχρωμα μπαλώματα.
Η διατροφή του γουρουνόψαρου περιλαμβάνει βενθικά ασπόνδυλα όπως γαρίδες, καβούρια, αχινούς, αστερίες και μαλάκια. Το γουρονόψαρο διαθέτει μικρό στόμα με ισχυρά σιαγόνες που περιέχουν οκτώ ισχυρά εξειδικευμένα δόντια κοπής που χρησιμοποιούνται για να σμίγουν τις τρύπες των αντικειμένων των αρπακτικών.
Με μια ιδιαίτερη τεχνική κατευθύνει το ρεύμα του νερού ώστε να ξεσκεπάσει τους επίπεδους αχινούς που κρύβονται κάτω απ’την άμμο και να τους αναποδογυρίσει ώστε να τους αρπάξει με τα κοφτερά του δόντια. Ελλίσοντας με μια κίνηση προς τα πίσω και προς τα πάνω με κυματιστές κινήσεις των ραχιαίων και πίσω πτερυγίων του και χρησιμοποιώντας τα δυο μπροστά αγκάθια του, ανυψώνει το δολάριο άμμου περίπου 2 μέτρα από τον πυθμένα. Οι θηρευτές του γουρουνόψαρου είναι συνήθως τα δελφίνια, οι τόνοι ενώ τα μεγαλύτερα ψάρια του είδους καταναλώνονται από μαγιάτικα, ροφούς και καρχαρίες.
Γεωγραφική Κατανομή & Περιβάλλον
Το γουρουνόψαρο αγαπάει τα ζεστά νερά, απαντάται κατα μήκος των Αφρικανικών Ακτών από το Μαρόκο μέχρι τη Μαυριτανία. Γενικότερα τα συναντάμε και από τον κόλπο του Μεξικού ως τη Βραζιλία. Στις ελληνικές θάλασσες, έχουν περάσει απ’το Γιβραλτάρ και τα συναντάμε πλέον αρκετά συχνά. Το περιβάλλον που προτιμάει να ζεί είναι τα βάθη των ωκεανών ~50 μέτρα, οι λιμνοθάλασσες, οι ύφαλοι κατα μήκος των ακτών και κάτω απ’τα χειλη των βράχων, αλλά γενικά το συναντάμε απο 10 μέτρα έως και 100.
Ηλικία & Μέγεθος Γουρουνόψαρο
Το Γουρουνόψαρο μπορεί να φτάσει σε ηλικία μέχρι και τα 13 έτη, χωρίς αυτό να είναι επιβεβαιωμένο. Το μέγεθoς του μπορεί να φτάσει μέχρι 6 κιλά αλλά έχουν συναντηθεί και μεγαλύτερα σε σπάνιες περιπτώσεις, ενώ το μέγεθος του σε εκατοστά μπορεί να φτάσει και τα 80 cm.