Λυθρίνι – Pagellus erythrinus

Το λυθρίνι είναι ψάρι απ’την οικογένεια των Σπαρίδων. Το συναντάμε με την επιστημονική ονομασία Pagellus erythrinus, και στην Ελλάδα γενικότερα έχει εναλλακτικές ονομασίες όπως μεταξύ άλλων μερτζάνι, ερυθρίνος, λυθρινάρι. Είναι ένα δημοφιλές ψάρι στις μεσογειακές χώρες, με τρυφερή λευκή σάρκα και πολύ χαμηλά λιπαρά. Ανήκει στα ψάρια Α’ Κατηγορίας, καθώς είναι ψάρι πρώτης ποιότητας και έχει μεγάλη εμπορική αξία καθώς είναι πολύ διαδεδομένο στο ευρύ κοινό.  Έχει ένα λεπτό, ωοειδές σώμα, με μικρό στόμα και μυτερό ρύγχος.

Λιθρίνι Θρεπτικά συστατικά – Διατροφική Αξία (ανά 100 γρ)

Το λυθρίνι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα είναι τροφή με μεγάλη διατροφική αξία, με πολύ χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αυτό το καθιστά εξαιρετική επιλογή για ανθρώπους που γυμνάζονται ή που προσέχουν τη διατροφή τους και για ανθρώπους που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε χοληστερόλη. Έχει μια εξαίσια γεύση που μπορεί να καταναλωθεί μόνο με λίγο αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και να είναι πεντανόστιμο. Βασικός παράγοντας να είναι φρέσκο και κατα προτίμηση από το Αιγαίο Πέλαγος. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον Διατροφικό Πίνακα για το λυθρίνι.

Θερμίδες 101
Λιπαρά 1.9
Μαγνήσιο 22 mg
Aσβέστιο 34 mg
Σίδηρος 4.3 mg
Χοληστερόλη 35 mg
Νάτριο 23
Κάλιο 690 mg
Υδατάνθρακες 0
Πρωτεΐνες 21 g

Η θρεπτική αξία του λυθρινιού είναι μεγάλη καθώς περιέχει κάποια μέταλλα τα οποία συντελούν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Συγκεκριμένα οι υψηλές ποσότητες καλίου που περιέχει συντελούν στη διατήρηση της ισορροπίας του νερού και της αρτηριακής πίεσης του ανθρωπινου σώματος, τη ρύθμιση της νευρομυϊκής διέγερσης και του ρυθμού του καρδιακού παλμού. Το σίδηρο που περιέχει από την άλλη, είναι απαραίτητο για τη σωστή οξυγόνωση ολόκληρου του σώματος.

Χαρακτηριστικά Λυθρίνι

Το λυθρίνι είναι πρωτόγυνο ερμαφρόδιτο ψάρι και συνήθως τα ψάρια που είναι μεγαλύτερα από 3-4 χρονών και 20 εκατοστών είναι όλα αρσενικά, ενώ ξεκινάνε τη ζωή τους σαν θηλυκά. Παρ’όλα αυτά έχουν βρεθεί δείγματα μεγαλύτερων ψαριών που είναι ακόμα θηλυκά και το αντίστροφο. Τα αρσενικά μπορούν να μεταστραφούν χωρίς να ωριμάσουν πρώτα ως θυληκά. Το σώμα του συγκεντρώνει τις αποχρώσεις του ροζ και του

Διατροφή

Η διατροφή του λυθρινιού περιλαμβάνει βενθικά ασπόνδυλα και μικρά ψάρια γι αυτό και τα καταλληλότερα δολώματα για το λυθρίνι συμπεριλαμβάνουν τα σκουλήκια, τις γαρίδες και καραβιδάκι ζωντανό. Όσο πιο ζωντανό είναι το δόλωμα τόσο πιθανότερο να τσιμπίσει.

Ηλικία & Μέγεθος

Το συνηθισμένο μέγεθος του λιθρινιού είναι στα 25 cm, παρόλαυτα μεγαλύτερα άτομα του είδους δεν είναι ασυνήθιστα. Στην αγορά συνήθως το μήκος τους κυμαίνεται από 10 – 30 εκ ενώ  το μεγαλύτερο μέγεθος λιθρινιού που έχει καταγραφεί είναι στα ~40-60 εκ. Σε βάρος φράνει τα 3 κιλά και σε ηλικία μπορεί να φτάσει και μέχρι 21 ετών όπως έχει καταγραφεί σε περιοχή της Ισπανίας.

Ταξινομία

Το λυθρίνι ανήκει στην τάξη των Perciformes (περκόμορφων) και στην οικογένεια των Sparidae (σπαρίδων). Από την επιστημονική του ονομασία εξάγουμε το γένος (pagellus)και το είδος (erythrinus) στα οποία ανήκει.

Γεωγραφική Κατανομή & Περιβάλλον

Τα λιθρίνια συναντώνται στον Ανατολικό Ατλαντικό από το στενό του Γιβραλτάρ προς την Αγκόλα, σε όλη τη Μεσόγειο και στα Κανάρια νησιά. Το περιβάλλον που προτιμούν είναι οι αμμολασπώδεις (τραγάνες) βυθοί και μπορούν να βρεθούν σε βάθη που κυμαίνονται μεταξύ 20 και 100 m, όμως φτάνουν και τα 320 m σε διάφορες περιοχές.

 

Εποχή και Επιτρεπόμενα Μεγέθη Ψαρέματος

Το λιθρίνι προστατεύεται από μια ισχύουσα νομοθεσία διατήρησης της αλιείας, η οποία καθορίζει ένα ελάχιστο όριο μεγέθους στα 15 cm (κανονισμός της ΕΕ 1967/2006). Βάσει ερευνών υπολογίζεται οτι η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε στα λιθρίνια κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’60, με αλιεύματα που φθάνουν τους 15.000 τόνους ετησίως. Τα αλιεύματα συνέχισαν να αυξάνονται μεταξύ του 1981 και του 1985 με ποσά άνω των 10.000 τόνων ετησίως. Ωστόσο, σημειώθηκε τεράστια μείωση από το 1987 έως το 2007, με αλιεύσεις κατά μέσο όρο 4500 τόνους ετησίως. Κατα προτίμηση η καλύτερη εποχή του είναι από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα χειμώνα.

Τρόποι Ψαρέματος

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ψαρέματος για τα λυθρίνια είναι η καθετή. Γενικότερα όμως πιάνονται με πολλούς τρόπους όπως τράτα βυθού, παραγάδια και στατικά δίχτυα.

Λυθρίνι Τιμή κιλού

Η τιμή κιλού του λυθρινιού κυμαίνεται από 14€/κιλό έως και 19€/κιλό για τα μεγάλα άτομα.

Σχολιάστε