Πίγκα – Ελληνική – Motled Grouper fish

Γαλλία: Badèche rouge, Mérou royal; Αγγλία: Motled Grouper fish; Ιταλία: Cernia rossa; Ισραήλ:
Miktorit; Πορτογαλία: Badejo; Ισπανία: Gitano; Τουρκία: Tashanisi.

Η Πίγκα είναι ψάρι που συναντάται σε μεγάλα βάθη. Πολλοί την μπερδεύουν με τη στήρα ή τον βλάχο αλλά είναι ξεχωριστό είδος, αν και ανήκει στην ίδια οικογένεια με αυτά, τις Σερανίδες όπως και με τον ροφό ή την σφυρίδα. Η επιστημονική της ονομασία είναι Mycteroperca rubra και συναντάται σε βραχώδεις βυθούς σε μεγάλα βάθη. Καταναλώνεται ιδιαίτερα κατα μήκος της Ακτής στη Σενεγάλη αλλά και στην Ελλάδα έχει σημαντική εμπορική αξία, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή αλλά η σάρκα της είναι πεντανόστιμη, εξαιρετική για ψαρόσουπα με πολύ ψαχνό.

Θρεπτικά συστατικά – Διατροφική Αξία (ανά 100 γρ)

Η πίγκα έχει σημαντιά θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δείτε τη διατροφική της αξία περιλαμβάνεται στον παρακάτω πίνακα.

Θερμίδες 118
Λιπαρά 1.3
Μαγνήσιο 37 mg
Aσβέστιο 21 mg
Σίδηρος 1.1 mg
Χοληστερόλη 47 mg
Νάτριο 53 mg
Κάλιο 475 mg
Υδατάνθρακες 0
Πρωτεΐνες 24.8 g

Χαρακτηριστικά

Η πίγκα είναι ψάρι είναι πρωτόγυνο ερμαφρόδιτο. Τα θηλυκά γίνονται σεξουαλικά ώριμα στην ηλικία των 2+ ετών και το μικρότερο αρσενικό που έχει βρεθεί βάσει ερευνών ήταν 3 + έτη. Το σώμα της είναι στενόμακρο και συμπαγές με χρώμα, συνήθως κοκκινωπό καφέ,  με μαύρα ή ανοιχτό γκρι στίγματα τα οποία κάτω από το νερό φαίνονται κίτρινα. Ο λόγος που μπερδεύεται με τη στήρα πολλές φορές είναι τα στίγματα αυτά τα οποία φαίνεται να δημιουργούν λωρίδες, ενώ στην πραγματικότητα είναι σαν κηλίδες. Στην βάση της ουράς της εμφανίζονται κάποιες μάυρες λωρίδες. Τα νεαρά άτομα του είδους εμφανίζουν μια κηλίδα μαύρη στη βάση της ουράς τους. Η κατατομή της κεφαλής της είναι κυρτή και το σώμα της πλευρικά παρουσιάζει σχήμα ατρακτοειδές. Το σαγόνι της προεξέχει έντονα από το κεφάλι και τα δόντια της είναι πολύ κοφτερά σε διπλή σειρά.

Διατροφή Πίγκα

Η πίγκα είναι σαρκοβόρο ψάρι, θηρευτής και η διατροφή της περιλαμβάνει κεφαλόποδα, ψάρια, μαλάκια και μαλακόστρακα. Σύμφωνα με μια έρευνα κατά την οποία μελετήθηκαν άτομα στην ανατολική μεσόγειο,  η βασική τροφή της πίγκας είναι το είδος Indo Pacific Siganus spp. Με το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ παρατηρήθηκε αύξηση στον πλυθυσμό της πίγκας στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό οφείλετε πιθανότατα στην εισβολή πολλών ατόμων Siganus spp. τα οποία όπως αναφέραμε αποτελούν βασική τροφή τους.

Ηλικία & Μέγεθος

Το μέγιστο μέγεθος πίγκας που έχει καταγραφεί κυμαίνεται στα 80 cm αν και συνήθως κυμαίνεται στα 50 εκ. Η αναπαραγωγική της εποχή είναι το καλοκαίρι.

Ταξινόμηση

Η πίγκα ταξινομείται στην ομοταξία των περκόμορφων, της τάξης των Ακτινοπτερύγιων και από την επιστημονική της ονομασία διακρίνουμε το γένος (Mycteroperca) και το είδος (rubea) στο οποίο ανήκει.

Γεωγραφική Κατανομή & Περιβάλλον

Η γεωγραφική κατανομή της πίγκας εξαπλώνεται πιθανώς στον ανατολικό Ατλαντικό ή και στη Μεσόγειο. Συναντάται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής και λιγότερες της Ασίας. Επιβεβαιωμένα συναντάται στην Αλγερία, Ανγκόλα, Μπενίν, Καμερούν, Ακτή του Ελεφαντοστού, Αίγυπτο, Λιβύη, Ισραήλ, Λίβανο, Συρία, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία κ.α. Ζεί σε βραχώδεις και αμμώδεις πυθμένες σε βάθη από 15 έως 200 μ.

Εποχή και Επιτρεπόμενα Μεγέθη Ψαρέματος

Το επιτρεπόμενο μέγεθος ψαρέματος της πίγκας από ερασιτέχνες ψαράδες σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι απο 45 εκατοστά και πάνω ενώ για όλα τα ροφοειδή επιτρέπεται η αλίευση μόνο ενός τέτοιου ψαριού κάθε φορά.

Τρόποι Ψαρέματος

Ψαρεύεται με καθετή, με συρτή, με κιουρτούς αλλά και χοντρό παραγάδι κυρίως το καλοκαίρι. Είναι ευσεβής πόθος για όποιον ασχολείται με ψαροντούφεκο καθώς πιάνονται σπάνια αν τη συναντήσουν, συνήθως στα 15 μ. – 20 μ.

Τιμή κιλού

Η Πίγκα δεν είναι πολύ συχνό εύρημα στους πάγκους των ψαράδικων, όμως αν τη βρείτε η εμπορική της αξία είναι χαμηλότερη από αυτή τη στήρας ή του ροφού, καθώς είναι λιγότερο νόστιμο ψάρι από τα υπόλοιπα ψάρια της ίδιας οικογένειας.

Τρόπος Μαγειρέματος

Πίγκα – Ελληνική – Motled Grouper fish

Η Πίγκα, αν είναι φρέσκια θα σας αρέσει αρκετά. Για τρόπο μαγειρέματος προτιμήστε την ψαρόσουπα. Ακόμα γίνετε στο φούρνο ψητή με λαχανικά, η ψητή σχάρας στα κάρβουνα.

Σχολιάστε