Μάθετε να ξεχωρίζετε τα φρέσκα ψάρια

Κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το μάθεις, είναι να ξεχωρίζεις τα φρέσκα ψαρια. Είναι αρκετά δύσκολο γιατί πρέπει να δεις πολλά και πολλές φορες για να καταφέρεις να αγοράσεις ψάρι μονος σου! Πως θα μάθετε να ξεχωρίζετε τα φρέσκα ψάρια όμως? Το ψάρι το φρέσκο για να το ξεχωρίσεις δεν το κοιτάς στα βράγxια αν είναι κόκκινα η όχι όπως νομίζουν πολλοί. Αν και είναι βασικός παράγοντας και η ζωντάνια του σημείου εκείνου, τα βασικά σημεία που κοιτάς είναι στο σώμα και στα μάτια.

Ελέγχοντας το σώμα του ψαριού για να προσδιορίσεις τη φρεσκάδα.

Το σώμα του ψαριού πρέπει να σκληρό, γυαλιστερό και όταν ακουμπάς πάνω του και πιέζεις ελαφρά να επανέρχεται στη θέση του. Επίσης στο σώμα πρέπει να μπορείς να εντοπίσεις αυτή τη γλοιώδη ουσία που μένει πάνω στο σώμα του μόνο για 12 με 18 ώρες! Περάστε απαλά από το σώμα του το χέρι σας και αν γλιστράει και δεν μπορείτε να το πιάσετε τότε έχετε διαλέξει το καλύτερο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του πολύ φρέσκου ψαριού είναι το σώμα του το οποίο γίνεται άκαμπτο με μια κλίση και η ουρά του κάνει μια καμπυλωτή κλίση. Τέλος τα βράγχια πρέπει να έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και οχι ροζ και αποχρωματισμένες αποχρώσεις.

Ελέγχοντας τα μάτια του ψαριού. 

Ελέγχοντας τα μάτια του ψαριού αυτά πρέπει να είνα εξογκωμένα και ζωηρά, όχι θολά αλλά λαμπερά. Οι κόρες πρέπει να έχουν έντονο μαύρο χρώμα και τα μάτια γενικότερα να μη φαίνονται αλλοιωμένα. Αν έχουν μπει τα μάτια του ψαριού προς τα μέσα, αυτό είναι δείγμα οτι είναι κάποιων ημερών.

Η μυρωδιά του φρέσκου ψαριού.

Η μυρωδιά του φρέσκου ψαριού είναι χαρακτηριστικά… ανύπαρκτη. Τα ψάρια που πιάνονται αυθημερόν δεν αναδύουν καμμία ιδιαίτερη μυρωδιά, ενώ την επόμενη μέρα μπορεί να κάνει την εμφανισή της η ελαφριά μυρωδιά ιωδίου της θάλασσας. Αν παρ’ όλα αυτα το ψάρι μυρίζει πολύ έντονα “ψαρίλα”, αυτό σημαίνει οτι το ψάρι δεν είναι ημέρας.

Σχολιάστε