7 καλύτερα ψάρια ενυδρείου για αρχάριους

Η εγκατάσταση ενός ενυδρείου στο σπίτι προαπαιτεί κάποιες γνώσεις και μια μικρή προετοιμασία. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τα 7 καλύτερα ψάρια ενυδρείου για αρχάριους. Τα παρακάτω ψαράκια ενυδρείου έχουν επιλεχτεί με κριτήριο την ευκολία στην φροντίδα τους και την προσαρμογή τους, ειδικότερα σε σχέση με άλλα ψαράκια. Είναι ιδανικά να ξεκινήσεις, καθώς δεν απαιτούν πολλές γνώσεις και είναι αυτό που θα λέγαμε στον κόσμο των ενυδρείων πιο “ανθεκτικά”.

1. White Cloud Minnow

Το White Cloud Minnow, προέρχεται από την Κίνα και συστήνεται σε αρχάριους λόγω της αντοχής του σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Συγκεκριμένα αντέχει σε βαθμούς από 17-22 Κελσίου. Δεν είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό στη διατροφή του, ενώ φαίνεται τα πηγαίνει καλά με πολλά είδη ψαριών, αρκεί να είναι και εκείνα συμβατά και ειρηνικά απέναντι του. Στα θετικά του συγκαταλέγεται ότι είναι πολύ οικονομικό ψαράκι για ενυδρείο, ιδανική επιλογή για ψάρια τεστ, την περίοδο που μόλις έχει εγκατασταθεί το ενυδρείο σας και διανύετε την δοκιμαστική περίοδο του με το νέο εξοπλισμό. Συνήθως ζούν 3-5 χρόνια.

2. Cardinal Tetra

Το cardinal Tetra στην Ελλάδα αναφέρεται και ως “Καρδινάλιος”, είναι ένα ψαράκι φιλικό, ιδανικό για εκείνους που μπαίνουν τώρα στον κόσμο των ενυδρείων. Μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες από 22 έως 27 °C. Χαρακτηριστικό του είναι τα έντονα χρώματα και οι συγχρονισμένες, κομψές κινήσεις του μέσα στο ενυδρείο. Είναι κοινωνικό ψαράκι και δεν προτείνεται να μένει μόνο του γιατί κυριολεκτικά “μαραζώνει”. Χρειάζεται αρκετό χώρο για τις “κολυμβητικές” του επιδείξεις γι’ αυτό συνήθως προτείνεται για ενυδρεία άνω των 75 λίτρων. Επίσης οικονομικό ψάρι, η τιμή του κυμαίνεται περίπου στα 2€ στην ελληνική αγορά.

 

3. Betta – Μονομάχος

Από τα πιο πολύχρωμα, γοητευτικά ψαράκια ενυδρείου, τα betta βρίσκονται σε ένα μεγάλο εύρος χρωμάτων και μοτίβων τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ένα εντυπωσιακό ενυδρείο. Υπάρχουν πολλοί τύποι από αυτά τα ψαράκια και καλό θα ήταν να τα διατηρείτε με παρόμοιου είδους, γιατί ανήκουν στα σαρκοβόρα. Η συνηθισμένη αναλογία είναι ένα αρσενικό και 2-3 θηλυκά, ενώ δε γίνεται να υπάρχει πάνω από ένα αρσενικό στο ενυδρείο, καθώς γίνονται πολύ επιθετικά μεταξύ τους. Ένα ενυδρείο τουλάχιστον 30 – 80 λίτρων είναι ιδανικά γι’ αυτούς. Μπορούν να ζήσουν πάνω από 2 χρόνια με τη σωστή διατήρηση, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είναι πολύ απαιτητικά. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι ζεστή, ιδανικά 25 με 28 °C. Η τιμή τους στην Ελλάδα κυμαίνεται από 3€ και μπορεί να ξεπεράσει τα 8€.

4. Albino Corydoras – Γατόψαρο

Το γατόψαρο καταλαμβάνει το κάτω μέρος του ενυδρείου, είναι ειρηνικό και το κυριότερο αρκετά ανθεκτικό και οικονομικό. Μπορεί να συμβιώσει ειρηνικά με ψαράκια εξίσου μη επιθετικά, ξεχωρίζει μέσα στο ενυδρείο λόγω της ιδιαίτερης απόχρωσής του και είναι παμφάγο. Η κατάλληλη θερμοκρασία για το γατόψαρο κυμαίνεται από 22-27 °C. Προτείνεται ενυδρείο άνω των 40 λίτρων και υπόστρωμα με αρκετές κρυψώνες που θα το βοηθήσουν να νιώσει ασφαλές. Η τιμή του στην Ελλάδα, κυμαίνεται στα 3€ με προσδόκιμο ζωής πάνω από 5 χρόνια.

5. Zebra danio

Το Zebra danio χαρακτηρίζεται από τις ρίγες του. Είναι αγαπημένη επιλογή ψαριού για ενυδρείο γλυκού νερού, καθώς δεν έχει υψηλές απαιτήσεις στη συντήρησή του. Συγκεκριμένα, το Zebrafish είναι πολύ ανθεκτικό και αντέχει σε ένα εντυπωσιακό εύρος θερμοκρασιών και συνθηκών νερού. Ανέχεται θερμοκρασίες ακόμα και 16 – 20 °C, ενώ δε φαίνεται να επηρρεάζεται ιδιαίτερα από τη σκληρότητα του νερού. Επίσης οικονομικό, η τιμή του κυμαίνεται από 2€ – 3€. Δε συνηθίζεται να συνυπάρχει με guppies, mollies και platties, καθώς οι πλουμιστές ουρές τους αποτελούν στόχο. Είναι ένα ψάρι που έχει έντονη ιδιοσυγκρασία και μπορεί να “στρεσσάρει” τα πιο ήρεμα.

6. Mollies & platies

Τα περισσότερα mollies και platies είναι ανθεκτικά και ευχάριστα ψάρια. Είναι “εύκολα” στη διατροφή τους η οποία αποτελείται από νιφάδες. Οσον αφορά το μέγεθος του ενυδρείου, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα ενυδρείο 40 λίτρων, αλλα επειδή τα ψαράκια αυτά φημίζονται για τις γέννες τους (είναι ζωοτόκα, δε γεννούν το αυγό, αλλά το γόνο απευθείας), να γνωρίζετε ότι μπορεί να χρειαστεί να αναβαθμίσετε, καθώς ο πληθυσμός σας θα αυξάνεται. Εναρμονίζονται εύκολα σε μια κοινότητα με εξίσου φιλικά ψαράκια και είναι πολύ δραστήρια. Οι χαρούμενοι χρωματικοί τους συνδυασμοί μετατρέπουν το ενυδρείο σε μια όαση χρωμάτων.

7. Guppies

Τα guppies είναι εξαιρετική επιλογή για αρχάριους που μόλις ξεκίνησαν την ενασχόληση με τη διατήρηση ενός ενυδρείου και που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία. Αυτά τα πανέμορφα, μικρά, χρωματιστά, χαρούμενα ψαράκια έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σαν είδος ενυδρείου. Τα βρίσκετε σε πολλά διαφορετικά, ζωντανά χρώματα και ξαφνικά το ενυδρείο σας γεμίζει με ζωντάνια και δράση! Συνυπάρχουν ειρηνικά με παρόμοια μικρά ψαράκια και κατά προτίμηση του είδους τους. Ζουν μέχρι και τρία χρόνια, είναι ανθεκτικά και η τιμή τους κυμαίνεται στα 3 €.

Μερικές συμβουλές για αρχάριους στο χόμπι του ενυδρείου.

Η διατήρηση του ενυδρείου είναι ένα υπέροχο χόμπι, που αν το ξεκινήσετε, ακόμα και αν δεν έχετε καθόλου γνώσεις, θα αποκτήσετε. Οι περισσότεροι ξεκινάνε με μικρά ενυδρεία και τελικά καταλήγουν είτε με πολλά μικρά, είτε με μεγαλύτερα. Οι γνώσεις θα έρθουν με την ενασχόληση γι΄αυτό ξεκινήστε με τις παραπάνω εύκολες επιλογές και σίγουρα κάθε μέρα θα μαθαίνετε κάτι καινούριο για τα υπέροχα ψαράκια που φιλοξενείτε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για αρχάριους στα ενυδρεία.
1. Υπολογίστε τη γνώμη των ειδικών από όπου αγοράζετε ψαράκια, ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν βάζετε μέσα κάποιο είδος που δεν είναι συμβατό με τα υπόλοιπα.
2. Διαβάστε συμβουλές για τις συνθήκες νερού που χρειάζεται κάθε ψάρι, ώστε να βεβαιωθείτε πως μπορείτε να ανταποκριθείτε βάσει εξοπλισμού. Υπολογίστε πως τα ψαράκια που θα ζήσουν στην ίδια κοινότητα πρέπει να έχουν αντοχή σε ίδιες συνθήκες νερού.
3. Αγοράστε το σωστό μέγεθος ενυδρείου. Σίγουρα θα γνωρίζετε από πριν περίπου πόσα ψαράκια θέλετε να φιλοξενείτε στο ενυδρείο. Εμπιστευτείτε τον ειδικό και συμβουλευτείτε τον για το μέγεθος, ώστε να μη μετανιώσετε αργότερα.

Σχολιάστε