Τα Guppies ή αλλιώς γκάπυ ανήκουν στα ψάρια γλυκού νερού και είναι κατάλληλα για ενυδρείο, ακόμα και είσαι αρχάριος στο “χόμπυ”. Αν θες να μάθεις πως να φροντίζεις τα guppies, την ιδανική διατροφή τους, το κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης, με ποια ψάρια μπορούν να μπουν στο ίδιο ενυδρείο τα guppies και συνήθειες αναπαραγωγής τους συνέχισε να διαβάζεις. Τα γκάπυ είναι εξαιρετική επιλογή για αρχάριους που μόλις ξεκίνησαν την ενασχόληση με τη διατήρηση ενός ενυδρείου και που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία. Αυτά τα πανέμορφα, μικρά, χρωματιστά, χαρούμενα ψαράκια έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σαν είδος ενυδρείου. Τα Guppies είναι πολύ δημοφιλή ψάρια ενυδρείου τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός: είναι ειρηνικά, είναι οικονομικά, διατηρούνται εύκολα ακόμα και με απλό νερό, είναι ανθεκτικά και αναπαράγονται εξίσου εύκολα και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό.
Περιεχόμενα
Δες τον πίνακα για να καταλάβεις αν τα Ψάρια Ενυδρείου Guppy ταιριάζουν στο ενυδρείο σου:
Ονομασία: | Γκάπυ, Guppy |
Βασίλειο: | Animalia |
Ομοταξία | Actinopterygii |
Τάξη: | Cyprinodontiformes |
Οικογένεια: | Poeciliidae (Ποικιλίδες) |
Γένος: | Poecilia |
Είδος: | Reticulata |
Επίπεδο Φροντίδας: | Εύκολο |
Ιδιοσυγκρασία: | Ειρηνικά, Φιλήσυχα |
Συμβατότητα: | Πολλά είδη μεταξύ των οποίων platy, molly, cory catfish, angelfish, tetra κα. |
Αναμενόμενη Διάρκεια Ζωής: | Μέχρι 2 χρόνια συνήθως |
Ελάχιστο Μέγεθος Ενυδρείου: | Ενυδρείο 20 λίτρων |
Διακόσμηση Ενυδρείου: | Πυκνά Φυτευμένο Ενυδρείο με γλυκό νερό, φυτά και υπόστρωμα |
Διατροφή: | Τροφή φυλλαράκι, γαριδούλα, σκουληκάκι. |
Θερμοκρασία & PH Νερoύ: | Νερό στους ~24 C° και PH όσο πιο κοντά στο 7 (ουδέτερο). |
Συνήθειες Κολύμβησης: | Διανέμονται σε όλα τα επίπεδα του ενυδρείου. |
Τα Guppies με μια ματιά
Τα Guppies είναι τροπικά ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία στο φυσικό τους περιβάλλον συναντώνται κατά βάση σε ποτάμια και λίμνες της Νότιας Αμερικής. Ανήκουν στην οικογένεια Poeciliidae, είναι ζωοτόκα ψάρια, δηλαδή φέρνουν στη ζωή απευθείας το γόνο και δε γεννούν το αυγό μέσα στο οποίο υπάρχει ο γόνος. Στην ίδια οικογένεια με τα guppies είναι τα platies και τα swordtail. Τα Poecilia wingei γνωστά και ως Endler Guppy ανήκουν στο ίδιο γένος επίσης και πλέον είναι σπάνιο να βρεθούν σε φυσικό περιβάλλον. Περίπου το 1866 ανακαλύφθηκαν από τον Robert Lechmere Guppy στην Trinidad, ο οποίος έστειλε δείγμα για μελέτη τους στον ιχθυολόγο Dr Albert Carl Ludwig Gotthilf Guenther. Λόγω του ρυθμού αναπαραγωγής τους ονομάζονται αλλιώς και millionfish. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να ρυθμίζουν τον πλυθυσμό των κουνουπιών.
Guppy Εξωτερική Εμφάνιση
Τα guppy είναι ψάρια που παρουσιάζουν φυλετικό διμορφισμό, δηλαδή το φύλο τους γίνεται διακριτό από την εξωτερική εμφάνιση και μόνο. Τα χρώματα τους είναι ζωηρά, έντονα, χαρούμενα, σε όλες τις αποχρώσεις, ενώ η ουρά των αρσενικών συγκεντρώνει αποχρώσεις όλων των πιθανών συνδυασμών, αφού η αποστολή τους είναι να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά σ’ ένα ατελείωτο κυνήγι που λαμβάνει χώρα μέσα στο ενυδρείο. Τα αρσενικά εκτός από τις έντονες, πολύχρωμες ουρές, έχουν μικρότερο σώμα (περίπου από 1.5 εκ έως 3.5) από τα θηλυκά (τα οποία έχουν μέγεθος 3 εκ εως 6 εκ.). Πολλά διαθέτουν ιριδοφόρα κύτταρα τα οποία αντανακλούν το φως και αποδίδουν ένα πανέμορφο ιριδίζον αποτέλεσμα. Οι ουρές τους επίσης συναντώνται σε πολλά σχήματα, μερικά από τα οποία είναι το τριγωνικό, στρογγυλεμένο, σε σχήμα σπαθί, σε σχήμα βεντάλιας, σε εμφάνιση πέπλο κ.α
Guppy διατήρηση στο ενυδρείο
Οι απαιτήσεις των guppy για διατήρηση στο ενυδρείο είναι ελάχιστες. Το νερό της βρύσης είναι ιδανικό για το περιβάλλον του ενυδρείου. Μια αλλαγή του 10% του νερού σε καθημερινή βάση σε συνδυασμό με το παλιό νερό είναι η καλύτερη τακτική φροντίδας για τα μικρά, υπερδραστήρια ψαράκια. Συνήθως πρέπει να διατηρούνται σε αναλογία 1 αρσενικό προς 3 θηλυκά, καθώς οι δραστήριοι γόηδες του ενυδρείου κυνηγούν ασταμάτητα τα θηλυκά προσπαθώντας να τα εντυπωσιάσουν κουνώντας τις πλουμιστές, χρωματιστές ουρές τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει τα θηλυκά σε εξάντληση.
Οι κατάλληλες συνθήκες του ενυδρείου κυμαίνονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 24 – 28 C°, οπότε είναι καλό να έχεις στο ενυδρείο θερμόμετρο και θερμοστάτη, ενώ απαραίτητο είναι και το φίλτρο. Αν και μπορούν να ανεχτούν μεγάλο εύρος PH, το ιδανικό για αυτά κυμαίνεται όσο πιο κοντά στο 7, δηλαδή στο ουδέτερο.
Guppy στήσιμο ενυδρείου
Το στήσιμο του ενυδρείου που πρόκειται να φιλοξενήσει guppies συνήθως περιλαμβάνει ζωντανά φυτά, βράχους ή πέτρες και υπόστρωμα. Στο υπόστρωμα δεν υπάρχει περιορισμός, μπορείς να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα, αλλά όσον αφορά τα φυτά, υπάρχουν κάποια, στα οποία τα γκάπυ δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση. Αυτά είναι τα Hornwort και Amazon Sword των οποίων φωτογραφίες μπορείς να δεις παρακάτω. Όσον αφορά τη χωρητικότητα ενυδρείου
που χρειαζόμαστε για τα guppies, ένας γενικός κανόνας που επικρατεί, είναι πως για κάθε τρία γκάπυ στο ενυδρείο θα πρέπει να υπάρχει χωριτικότητα 15 λίτρων νερού. Για κάθε γκάπυ έπειτα από τα 3, μπορείς να υπολογίζεις περίπου 4 λίτρα νερού ανα γκάπυ. Ο φωτισμός παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, το ενυδρείο θα πρέπει να εχει επαρκές φως τουλάχιστον 12-15 ώρες την ημέρα. Τα γκάπυ κοιμούνται το βράδυ (δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσες ώρες ύπνου έχουν ανάγκη) και την ημέρα είναι ξύπνια.
Guppy Συμβατότητα με άλλα ψάρια.
Η αλήθεια για τη συμβατότητα των guppies με άλλα ψάρια είναι ότι τα Guppy τα πάνε καλά με όλα τα ψάρια, για τα οποία δεν αποτελούν θήραμα, καλό θα ήταν να είναι ίδιας οικογένειας, φιλήσυχα εξίσου και ίδιου μεγέθους. Τα swordtails, mollies και platies είναι μια πολύ καλή επιλογή για σύντροφους ενυδρείου. Οι παράμετροι είδους νερού που χρειάζονται τα ψαράκια περιορίζει τις επιλογές που μπορούμε να κάνουμε σε συνδυασμούς στο ενυδρείο μας.
Σύμφωνα με άλλες απόψεις αν θέλουμε τα γκάπυ μας να γεννήσουν μικρά, και να είναι απόλυτα ήρεμα στο περιβάλλον τους, καλό θα ήταν να έχουμε στο ενυδρείο μόνο αυτά.
Guppy Αναπαραγωγή
Τα guppy αναπαράγονται πολύ εύκολα. Τα θηλυκά guppies ξεκινούν την αναπαραγωγική ζωή σε ηλικία 2 έως 3 μηνών, η εγκυμοσύνη διαρκεί 25-35 ημέρες και κάθε γέννηση μπορεί να περιλαμβάνει 20 έως 50 μωρά. Επίσης, τα θηλυκά guppies μπορούν να αποθηκεύσουν το σπέρμα των συντρόφων τους καθιστώντας δυνατή τη γέννηση σε διαφορετικούς χρόνους χωρίς την παρουσία αρσενικών guppies. Δηλαδή, τα θηλυκά μπορούν να κάνουν πολλαπλές γέννες από την ίδια γονιμοποίηση και γεννούν απευθείας μικρά που κολυμπούν. Μάλιστα όταν το θηλυκό είναι έτοιμο να γεννήσει η κοιλιά του φουσκώνει και πολλές φορές διακρίνονται τα μάτια από τα μικρά. Πόσα θα επιβιώσουν από αυτά, το αποφασίζει κυρίως η φύση αφού τα γκάπυ τρώνε τα μικρά τους. Γι’αυτό αν έχετε διαχωρίσει τα γκάπυ σε ενυδρείο εξαιρετικά για την αναπαραγωγή, οι γονεις θα πρέπει να απομακρύνονται μετά τη γέννα, ώσπου τα νεογέννητα να είναι σε θέση να επιβιώσουν, μετά από 4 περίπου εβδομάδες.
Guppies Διατροφή
Η κύρια διατροφή των guppies, είναι οι απλές νιφάδες ψαριού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να ενισχύεις την τροφή τους με ζωντανή ή κατεψυγμένη τροφή ενίοτε, όπως γαριδούλες. Ακόμη τρώνε μαρούλι η αγγούρι. Προσπάθησε να αποφύγεις να δίνεις μόνο ένα είδος τροφής και κάνε εναλλαγές, ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη στην διατροφή των ψαριών. Ιδανικό είναι να τα ταΐζεις 2 φορές τη μέρα και όχι ποσότητα παραπάνω από όση μπορούν να καταναλώσουν σε 2 λεπτά. Μπορεί να σου φαίνονται πεινασμένα όλη την ώρα, αλλά πίστεψε με δεν είναι. Είναι απλά άριστα στο να σε κάνουν να τα λυπάσαι και να σου δίνουν την αίσθηση ότι πεθαίνουν της πείνας. Μην πέσεις στο κόλπο, καθώς το να τα ταΐσεις πάνω απ’το κανονικό ενέχει το κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.
Επίλογος
Τα Guppies θα είναι η καλύτερη εμπειρία σου αν ξεκινήσεις το ενυδρείο σου μαζί τους. Τα χρώματα τους και τα παιχνιδίσματα τους στο νερό θα σου προσφέρουν μεγάλη χαρά και θα ξεκουράσουν το βλέμμα σου, όποτε το χρειάζεσαι. Εύκολο ψαράκι, εύκολη αναπαραγωγή, είναι φιλικό, όταν στρεσάρεται έντονα κρύβεται μέσα στα φυτά και μπορεί να δημιουργηθεί υπερπληθυσμός στο ενυδρείο πολύ εύκολα. Αν διατηρείς τον κανόνα 10% αλλαγής νερού ημερησίως, που αναφέραμε παραπάνω, δεν τα υπερταΐζεις, προσέχεις να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και φροντίζεις τις συνθήκες του νερού του ενυδρείου σου μπορούν με ευκολία να ξεπεράσουν ακόμα και το προσδόκιμο ζωής τους.