Τα ψάρια για την υγεία των γυναικών

Γνωρίζουμε ήδη τα άπειρα οφέλη που έχουν τα ψάρια όταν εντάσσονται στη διατροφή μας τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα, ειδικά και περισσότερο εκείνα που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά. Σήμερα θα δούμε πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας, τα ψάρια για την υγεία των γυναικών, είναι τροφή, η οποία συμβάλει στη μείωση του ρίσκου εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιοπαθειών, αλλά και άλλες έρευνες που αποδεικνύουν πως τα ψάρια είναι θησαυρός για τη διατροφή των γυναικών. Η έρευνα διεξήχθει στο Statens Serum Institut στην Κοπεγχάγη της Δανίας και οι ερευνητές που έλαβαν μέρος, ανέφεραν πως ακόμα και αν η πρόσληψη της συνιστώμενης ποσότητας ψαριών δεν αγγίζει τα βέλτιστα επίπεδα, αρκεί μια μέτρια πρόσληψη, ώστε να επηρεάσει την υγεία των γυναικών με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αναφέρουν μάλιστα πώς οι περισσότερες έρευνες που είχαν γίνει παλιότερα, σχετικά με τα οφέλη των ψαριών στην υγεία αφορούσαν άντρες και λιγότερο γυναίκες μικρότερης ηλικίας.

Τα οφέλη από τα Ω-3 λιπαρά στα ψάρια

Ο ευεργετικός ρόλος της κατανάλωσης ψαριών και τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα ψάρια, ενάντια στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έχει μελετηθεί εκτενώς. Οι περισσότερες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τί είναι όμως τα ωμέγα-3 και γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας? Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος ακόρεστου λιπαρού οξέος που μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές σε όλο το σώμα. Οι φλεγμονές στο σώμα μπορουν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία σας και να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να έχουν τεράστια οφέλη και για την υγεία της καρδιάς, αφού κάνουν αποτελεσματικά τα παρακάτω:

 • Συνεισφέρουν στην αναστολή πήξης του αίματος.
 • Μειώνουν τις αρρυθμίες της καρδιάς (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός).
 • Αναστέλλουν την εμφάνιση των τριγλυκεριδίων.
 • Συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής ανεπάρκειας.
 • Είναι υπεύθυνα για τη φυσιολογική λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
 • Διατηρούν την πίεση του αίματος σε χαμηλά επίπεδα.
 • Μειώνουν τη πιθανότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης στις αρτηρίες.

Αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την υγεία των γυναικών και την κατανάλωση ψαριών.

“Εντοπίσαμε στενή σύνδεση καρδιαγγειακών παθήσεων με τις γυναίκες που βρίσκονταν στην ηλικία των 30”, λέει η Marin Strom, επικεφαλής ερευνητής και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Statens Serum Institut στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Και παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την υγεία των γυναικών και την κατανάλωση ψαριών δεν είναι εμφανή στα πρώτα χρόνια, μακροπρόθεμα αλλά και από την έρευνα αποδεικνύονται τα οφέλη της. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνέκριναν την ποσότητα πρόσληψης λιπαρών ψαριών από γυναίκες, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, και η ρέγγα, σε σχέση με τον κίνδυνο να νοσηλευτούν για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, ή υψηλή αρτηριακή πίεση τα επόμενα οκτώ χρόνια. Οι γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν ελάχιστα έως καθόλου ψάρια σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια, είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, οι γυναίκες που δεν έτρωγαν ψάρια ποτέ ή πολύ σπάνια, αντιμετώπισαν 90% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων από εκείνες που έτρωγαν ψάρια εβδομαδιαίως.

Τα ψάρια συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες.

Μια επιπλέον έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, σχετικά με την κατανάλωση ψαριών και την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, οδήγησε στο εντυπωσιακό συμπέρασμα πώς η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών σε τουλάχιστον 2 μερίδες την εβδομάδα σε οποιαδήποτε δεκαετία της ζωής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες. Αξίζει να σημειωθεί οτι στην έρευνα συμμετείχαν 51,529 άντρες ηλικίας μεταξύ 40–75 ετών και 121,701 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30–55 ετών.

Κατανάλωση ψαριών και Ω-3 λιπαρών και απώλεια ακοής.

Μια ακόμη εντυπωσιακή έρευνα συνδέει τη μείωση των πιθανοτήτων απώλειας ακοής στις γυναίκες με την κατανάλωση ψαριών και ωμέγα-3 λιπαρών. Σε μια μελέτη 798 Αυστραλών ανδρών και γυναικών ηλικίας ≥50 ετών, η συχνότητα απώλειας ακοής 5 ετών ήταν χαμηλότερη μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν ≥ 2 μερίδες ψαριών την εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν <1 μερίδα ψαριού την εβδομάδα. Η μελέτη καταλήγει στο ότι συμπερασματικά, η τακτική κατανάλωση ψαριών και η υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας, σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας ακοής στις γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε Ω-3 λιπαρά, όταν γίνεται με μέτρο 1-2 φορές τη βδομάδα, μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Ποιά ψάρια είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά?

Παρόλο που όλα τα ψάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θα πρέπει να καταναλώνονται εξίσου, εκείνα που είναι γνωστά για την περιεκτικότητα τους σε Ω-3 λιπαρά είναι τα παρακάτω:

 • Σκουμπρί (1,02 γρ. ανα μερίδα )
 • Σολομός (1,83 γρ. ανά μερίδα)
 • Σαρδέλες (1,19 γρ ανα μερίδα)
 • Τόνος (0,80 γρ. ανα μερίδα)
 • Πέστροφα (0,84 γρ. ανά μερίδα)
 • Στρείδια (0,67 γρ. ανα μερίδα)
 • Λαυράκι (0,68 γρ. ανα μερίδα)

Όταν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τρόφιμα και όχι συμπληρώματα. Αυτό γιατί τα ψάρια εκτός των Ωμέγα- 3, περιέχουν πολύ σημαντικά διατροφικά στοιχεία όπως σελήνιο, βιταμίνη Β-12, βιταμίνη D, κάλιο και άλλα σημαντικά στοιχεία. Μόνο αν είναι αδύνατον αυτό, τότε μπορείτε να στραφείτε στα συμπληρώματα διατροφής Ω-3. Μη ξεχνάτε, στόχος σας είναι να τρώτε λιπαρά ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα DHA και EPA (ωμέγα-3) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Σχολιάστε