Κακαβιά Σούπα

Η κακαβιά είναι το κατ’εξοχήν comfort food των ψαράδων, το εύκολο φαγητό που μπορούσαν να φτιάξουν πάνω στο ψαροκάϊκο με τα πιο απλά υλικά, ελάχιστο θαλασσινό νερό και ψαράκια της ώρας φυσικά! Μάλιστα τα ψαράκια αυτά συνήθως ήταν ψάρια πολύ χαμηλής εμπορικής αξίας, που δεν ήταν δυνατόν να πουληθούν. Κακάβη ονομάζοταν το ορειχάλκινο σκεύος στην οποία την έφτιαχναν και από το οποίο κατέληξε να πάρει το όνομα της. Γνωστά βραστόψαρα που έχουν ως αποτέλεσμα εναν εκλεκτό ζωμό για κακαβιά είναι το καπόνι, οι σκορπίνες, οι χειλούδες, τα πετρόψαρα, ο χάνος, ο γύλος, το χριστόψαρο, η δράκαινα, τα χελιδονόψαρα. Μπορείτε να προσθέσετε επίσης γαρίδες, καραβιδούλες ή καβούρι για περισσότερη γεύση.
Δύο κιλά από τα παραπάνω είναι αρκετά. Χρησιμοποιήστε επίσης πατάτες, ένα κρεμύδι ολόκληρο κομμένο σταυρωτά και όποιο άλλο λαχανικό επιθυμείτε και ελαιόλαδο.
Όταν έχουμε πολύ μικρά ψαράκια καλό είναι να τα βάζουμε σε τούλι πάνω από τα υπόλοιπα ψάρια και μόλις ολοκληρωθεί η βράση (χρειάζεται περίπου 30 λεπτά), να στύβουμε τον ζωμό τους μέσα στη σούπα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε να γεμίσει η κακαβιά μας με λέπια και πολύ λεπτά κοκκαλάκια.
Βάζετε όλα τα ψαράκια, ένα μεγάλο κρεμμύδι και δυο πατάτες στην κατσαρόλα αφου τα έχετε πλύνει πολύ καλά και βράζετε σε χαμηλή φωτιά ώστε να δώσετε χρόνο στη σούπα να χυλώσει. Το νερό πρέπει να καλύπτει τα υλικά αλλά να μην υπερχειλίζει. Η κακαβιά κατ’ εξοχήν γίνεται χυλωμένη λόγω της λιπαρότητας των ψαριών. Ο παραδοσιακός τρόπος είναι να βάλετε μαζί τα λαχανικά και τα ψαράκια και να βράσετε περίπου 30 λεπτά, συμπληρώνοντας ελαιόλαδο και λεμονάκι στο τέλος. Πολλοί προσθέτουν τα λαχανικά μετά το βράσιμο του ψαριού και δεν επιθυμούν να τα βάλουν όλα μαζί, ή θέλουν να έχουν ξεχωριστά τη σούπα από τα ψάρια. Καλό όμως είναι τα λαχανικά στις ψαρόσουπες να βράζονται πριν ή, στην περίπτωση της κακαβιάς παράλληλα.
Αν θέλετε χωριστά τα ψαράκια και τα λαχανικά σας ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα: Αφού τελειώσει το βράσιμο τους με μια τρυπητή κουτάλα τα αποσύρετε από την κατσαρόλα και κρατάτε το νερό στο οποίο θα ρίξετετα ψαράκια σας, ώστε να βράσουν στον ίδιο ζωμό των λαχανικών. 
Τόσο απλή αλλά τόσο λαχταριστή όπως την έφτιαχναν οι προπαππούδες μας πάνω στις τράτες ή το αγκυροβολίο! Καλή σας όρεξη!

Σχολιάστε