Μύδια αχνιστά με ούζο & saffron, ακόμα μια συνταγή από το http://pandespani.com/
Μύδια αχνιστά με ούζο & saffron
Τα μύδια ανακαλύφθηκαν ως τροφή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ποικιλία που συνήθως τρώμε είναι τα θαλασσινά μπλε μύδια Mytilus edulis. Ωραιότατος μεζές σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, τα μύδια μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα θαλασσινά και ψάρια, με ζυμαρικά ή με ρύζι, με λαχανικά και καρυκεύματα, με όσπρια (στην Κίνα και με μαύρα φασόλια) ενώ στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία τρώγονται και με τηγανιτές πατάτες (τα γνωστά moules frites). Στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο στις ΗΠΑ συνήθως σερβίρονταν ως δείπνο αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας που δεν υπήρχε.
Τα μύδια φιλτράρουν το νερό ασκώντας έντονη αντιβακτηριακή δράση κι αυτός είναι ο λόγος που θεωρούνται συχνά “βρώμικα”. Η αλήθεια είναι όμως ότι για την φήμη αυτή δεν ευθύνονται τα ίδια τα μύδια αλλά τα νερά στα οποία μπορεί να βρίσκονται. Λόγω των εκτεταμένων ωστόσο μυδοκαλλιεργειών ο λόγος αυτός δεν υφίσταται. Εντούτοις, τα μύδια τρώγονται πάντοτε μαγειρεμένα, ποτέ ωμά. Και είναι σημαντικό να είναι πολύ φρέσκα και κλειστά ή να κλείνουν αμέσως μόλις τα ενοχλήσει κανείς ακουμπώντας τα. Γι’ αυτό ξεφορτωνόμαστε πάντα όσα πριν το μαγείρεμα είναι ανοικτά ή σπασμένα και όσα μετά το μαγείρεμα εξακολουθούν να μένουν ερμητικά κλειστά.
Παρότι είθισται να τρώμε τα μύδια έξω, σε εστιατόρια, είναι πανεύκολο (και ασφαλέστερο απ΄ότι σε τυχαίο εστιατόριο) να τα κάνουμε στο σπίτι. Όλη η φασαρία έγκειται στο καθάρισμά τους εξωτερικά, με εξαίρεση αυτά των βιολογικών μυδοκαλλιεργειών, τα οποία και σας συστήνω. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μικρή αυτή προσπάθεια αξίζει τον κόπο.
Προετοιμασία: Αν και όλο το μαγείρεμα γίνεται πολύ γρήγορα (λιγότερο από 10 λεπτά) μπορείτε αν θέλετε, να κάνετε τα μύδια νωρίτερα, ακόμη και την προηγουμένη και να τα ζεστάνετε προσεκτικά πριν το σερβίρισμα. Προσοχή όμως! Θα πρέπει να ζεστάνετε πρώτα τη σάλτσα και μετά για ελάχιστο χρόνο τα μύδια. Διαφορετικά, αν δηλαδή τα …παραβράσετε θα σκληρύνουν και θα έχουν υφή λάστιχου.
Yλικά (για 4 άτομα)
1,5 κιλό μύδια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κ.σ. λάδι
2 πρέζες στίμονες saffron
40 ml ούζο
150 ml νερό
1 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
chives ψιλοκομμένα για γαρνίρισμα
Ετοιμάζετε τα μύδια: Tα πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό, καθαρίζετε ξύνοντας τα κελύφη και αφαιρείτε το γένι τους. Τα ξεπλένετε καλά και πετάτε όποιο μύδι μείνει ανοικτό. Βάζετε τους στίμονες του saffron να μουσκέψουν σε ένα σφηνάκι με βραστό νερό για 10 λεπτά.
Σημείωση: Ένα σκληρό βουρτσάκι με μεταλλικές τρίχες βοηθάει σ’ αυτή τη δουλειά, που είναι και το πιο βαρετό κομμάτι της προετοιμασίας. Στα μεγάλα σουπερμάρκετ θα βρείτε φρέσκα μύδια βιολογικής καλλιέργειας, τα οποία είναι πολύ πιο καθαρά από τα κανονικά.
Τα μαγειρεύετε: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτετε το ούζο, βράζετε για μισό λεπτό, προσθέτετε τους στίμονες saffron και το νερό. Μαγειρεύετε για ακόμη μισό με 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τα μύδια, βάζετε το καπάκι του σκεύους και τα ψήνετε για 1 λεπτό περίπου μέχρι τα μύδια να ανοίξουν. Αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά, βγάζετε τα μύδια σε μπολ και τα διατηρείτε ζεστά. Πετάτε όποιο μύδι δεν έχει ανοίξει.
Βράζετε τη σάλτσα ώστε να μειωθεί σε 150ml, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε το βούτυρο να λιώσει. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι. Προσθέτετε στο τέλος τα μύδια και ανακατεύετε.
Σημείωση: Μπορείτε να παραλείψετε την κρέμα αν κάνετε δίαιτα ή και το βούτυρο. Η σάλτσα τους θα είναι πιο υδαρής και ελαφριά.
Σερβίρισμα: Tα αδειάζετε σε ζεστά βαθιά πιάτα ή σε βαθιά πιατέλα και πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο σχινόπρασο